Friday, February 14, 2014

Mirja-mamman pannukakku - Nanny's pancake

Projekti Mammanpannarin resepti - Project Nanny's pancake

Mitä edesmenneestä mammastani muistan: kävelykepin, malvankukat, pannukakut ja letut. Kas sellaisia pitsireunaisia lettuja ja aivan omanlaistaan pannaria en ole sen jälkeen missään saanut, nähnyt enkä tehnyt. Yritys saavuttaa pannukakuista parhain; projekti Mammanpannari alkakoon.



Reseptiikkaprosessi alkaa näillä kahdella internetin uumenista löydetyllä verrokkireseptillä. Valikoituivat silmämääräisesti lukemalla ja muita oikeammansorttisemmiksi arvaamalla.

Verrokkipannari 1:
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
½ tl suolaa 
(2 tl sokeria)
½ dl rypsiöljyä tai voisulaa
Sekoita ensin puolet maidosta, koko määrä jauhoista, kananmunat ja mausteet sekaisin. Lisää lopuksi loput maitomäärästä. Näin taikinasta tulee tasainen ilman jauhopaakkuja. Anna taikinan turvota noin 15-30 minuuttia. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.


Verrokkipannari 2:
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
8 dl maitoa
2 munaa
50-100 g margariinia sulana
Sekoita maidon joukkoon vispilällä kaikki ainekset. Paista 225 asteessa noin 30-35 min.


Näiden reseptien pohjalta arvottuna ...

Pannariyritelmä 1: (paras tähän mennessä)

6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 munaa
1 dl sokeria (no okei, vähän reippaanpuoleinen desi)
50 g voita taikinaan
50 g voita pellille
suolaa
vaniljasokeria

Munat ja sokerit sekä suola kevyesti vispilällä sekaisin, sitten mukaan puolet maidosta ja vehnäjauhot, vispilällä sekoittaen taikina paakuttomaksi. Sulata voi ja hölväytä taikinaan. Lopuksi vatkaa joukkoon toinen satsi maitoa. Annetaan turvota 15 min. jona aikana laitetaan uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kun taikina on saanut turvota, niin laitetaan pellille paperi ja siihen toinen satsi voita, uuniin 225 astetta kunnes voi sulaa ja mieluusti vähän ruskistuu, kolmisen minuuttia. Pelti pois uunista, sitten sille kaadetaan taikina ja takaisin uuniin. Alennetaan lämpötilaa ja paistetaan pannaria uunissa 200 astetta noin puoli tuntia.

Tästä tuli oikean paksuinen pannari, eli ohut. Uunipellin koko on 33x34 cm, ja jos nestettä olisi ollut enemmän kuin 6 dl, niin lopputulos olisi ollut jo aivan liian paksu. Makea oli, just niinku pitää, sellainen ettei tarvitse hilloa ollakseen syötävissä. Pannarin kuuluisi paisua, kupruta ja tursuta yli reunojen, tämä taikina oli liian maltillinen liikkeissään. Kokeilemme uudemman kerran.


Pannariyritelmä 2:

6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
3 munaa
1,25 dl sokeria
75 g voita taikinaan
50 g voita pellille
suolaa
vaniljasokeria

Taisin liioitella voimäärän kanssa... Yritelmä 1 oli kyllä parempi, mutta tämä kuprutursusi oikeammanlaisesti.



The best hootenanny pancake recipe of the project:

6 dl milk
3 dl all-purpose flour
2 eggs
1,25 dl sugar
50 g butter for the dough
50 g butter to the pan
salt
vanilla sugar
Whisk eggs and sugars and salt lightly. Then whisk in half of the milk. Add flour whisking until lumps dissolve. Melt one 50 g butter before adding it to the dough. Lastly whisk in remaining milk. Let the dough sit for 15 minutes. Heat oven to 225 degrees C. Put other 50 g butter to the pan and pan to the oven until butter has melted and slightly browned. Take pan out of the oven and then pour the dough to the pan. Put back to oven, lower heat and bake for about half an hour in 200 degrees.


No comments:

Post a Comment

Bolo do caco - Pannuleipä Madeiralta

Recipe will repeat in english. Bataatti eroaa bataatista Olen törmännyt Suomessa ainoastaan oransseihin bataatteihin. Madeiralainen taikina ...