Wednesday, March 4, 2015

Zuppa Inglese - italialainen jälkiruoka, italian dessert

Italialainen jälkkäri, also in english. Tämän tulee maistua kunnolla alkoholille, joten jälkiruoka ei sovi lapsille. Tee kaksi pohjaa erikseen jäähtymään, ja sitten kiisselit. Kokoa mieluiten läpinäkyvään vuokaan. Anna levätä jääkaapissa yön yli tai ainakin useampi tunti.

Gluteeniton, kohtuullisen vähän hiilihydraatteja (käyttäen makeutusaineita ja vähemmän hedelmiä). Pohjina voi toki käyttää myös tavallista kääretorttupohjaa tai savoiardikeksejä, jos tärkkelys ei pelota. Jos vierastaa alkoholia tai haluaa sitä vähemmän, niin tämän voi tehdä myös täysin ilman pohjia. Silloin kiisselit valutetaan kulhoon päällekkäin, ja väliin ripotellaan hedelmäpalat. Juuri ennen tarjoilua päälle vispataan kermavaahto, joka maustetaan vaniljasokerilla, tai alkoholilla.


Kuvan versiossa Zuppa Inglese on tehty ilman kakkupohjia

Zuppa inglese 

Pohja: (yksi pohja, tee kaksi, paista erillään)
100 g mantelijauhoja
ripaus suolaa
1 tl leivinjauhetta
6 munaa
6 rkl kiteistä/jauheista makeutusainetta (kidesokeri, canderel-jauhe, erytritoli)

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele tai vuoraa leivinpaperilla vuoka. Pane jauhot kulhoon ja sekoita niihin suola ja leivinjauhe. Riko munat toiseen kulhoon, lisää makeutusaine ja vatkaa seosta 8-10 minuuttia sähkövatkaimella kunnes vaahto on paksua ja vaaleaa. Sekoita jauhot vaahtoon kahdessa osassa kevyesti nostellen. Paista uunin alaosassa 30 minuuttia tai kunnes kauniin ruskea ja tikulla koitettaessa kypsä. Anna kakun jäähtyä.

Kiisselit:
6 dl täysmaitoa
6 dl vispi- tai kuohukermaa
8 keltuaista
8 rkl kiteistä/jauheista makeutusainetta (kidesokeri, canderel-jauhe, erytritoli)
3 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
80 g tummaa suklaata, jossa on tyyliin 70% kaakaota
kanelia
vaniljasokeria tai -esanssia
appelsiini, siitä kuori

Sulata suklaa yhdessä kulhossa. Raasta toiseen kulhoon appelsiinista kuori. Laita maito ja kerma isohkoon kattilaan, ja kuumenna kiehumispisteeseen. Vispaa keltuaiset ja makeutusaine kunnes vaahto on paksua ja vaaleaa. Kaada kuuma kerma-maito ohuena norona keltuaisvaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna pienellä lämmöllä koko ajan sekoittaen munakermaseosta, kunnes se sakenee. Seosta ei saa keittää tai se juoksettuu. Jos näin käy, ota pois levyltä ja vatkaa vimmatusti. Kiisselin pitäisi olla niin paksua, että se lusikan kuperalta puolelta ei valu kun sormella vetäisee viivan kiisseliin. Jaa kiisseli suklaa- ja appelsiinikulhoihin. Lisää suklaakulhoon kanelia ja appelsiinikulhoon vaniljaa, vatkaa kumpainenkin sekaisin.

Kokoaminen:
200 g kuivattuja, sokeroituja hedelmiä paloina (sukaatti, kirsikka, appelsiini, kakkuseos)
Alchermes-likööriä, appelsiinilikööriä, punaista vermuttia, amarettoa tai tummaa rommia
vaaleaa rommia
vettä

Leikkaa mantelipohjat paloiksi. Tee likööristä, vaaleasta rommista ja vedestä sopivan vahvuinen seos. Kasta yhden pohjan palat nopeasti kummaltakin puolelta nesteessä ja lado vuoan pohjalle. Kaada päälle appelsiinikiisseli ja ripottele sille suurin osa hedelmistä. Kasta toisen pohjan palat samalla tavoin nesteessä ja lado appelsiinikiisselin päälle. Kaada sitten suklaakiisseli päällimmäiseksi. Nosta jääkaappin kostumaan.

Tarjoilu:
pieni osa kuivatuista hedelmistä
suklaarouhetta
4 dl vispikermaa
makeutusainetta
jotain em. alkoholia tai vaniljasokeria

Tee juuri ennen tarjoamista. Vatkaa kerma, mausta sokerilla/makeutusaineella ja alkoholilla. Levitä kuorrutteeksi . Ripottele loput hedelmät ja suklaarouhe koristeeksi.






Classic Italian dessert, low-carb version, very yummy. Make a day before serving. Dessert is supposed to taste to alcohol, so this is not suitable for children. Please do not try to spoil everything even trying ;) Make first two separate cake bases to cool down, then make custards. Assemble dessert to a transparent dish, if possible. Let rest in fridge overnight or at least several hours. Gluten-free, low-carb depending on choice of sweeteners, amount of fruits and liquor used.

Zuppa Inglese

Base: (recipe of one, make two of these separately)
100 g almond flour
tad of salt
1 tsp baking powder
6 eggs
6 tbsp crystalline/powdery sweetener (sugar, choice of sweetening powder or crystalline sweetener like erythtritol)

Heat oven to 200 degrees Celsius. Grease or line an oven-proof dish with baking paper. Put flour in to a bowl, mix in salt and baking powder. To another bowl, break eggs, add sweetener and whisk until thick and pale foam. Gently add flour mix to the egg mix. Bake in oven about 30 minutes until it is beautifully brown and well-done when tried out with wooden stick. Let cool down.

Custards:
6 dl whole milk
6 dl double cream
8 egg yolks
8 tbsp crystalline/powdery sweetener (sugar, choice of sweetening powder or crystalline sweetener like erythtritol)
3 tbsp cocoa flour, unsweetened
80 g dark chocolate, 70% cocoa solids
cinnamon
vanilla sugar or essence
1 orange, peel

Melt chocolate in one bowl. Grate orange’s peel to another bowl. Put milk and cream to a biggish kettle. Bring to boil. Whisk yolks and sweetener until thick and pale foam. Pour slowly in milk-cream whisking all the time. Pour mix back to the kettle. Heat slowly with low setting whisking all the time, until mix thickens. Do not let mixture boil, or it will curdle. If this happens, take quickly away from stove and whisk frantically. Custard should be thick enough that when spoon is dipped into the custard, and line is drawn on the convex side with a finger, line should stay. Divide custard equally to the chocolate and orange bowls. Add some cinnamon to the chocolate bowl, some vanilla to the orange bowl, and whisk both separately until mixed.

Assembling:
200 g candied fruits in pieces (succade, cherries, orange, cake mix)
Alchermes-liquor, citrus liquor, red vermouth, amaretto or dark rum
white rum
water
4 dl double cream 
chocolate chips

Cut almond cakes to pieces. Make a mixture of your liking out of liquor, rum and water. Dip cake pieces of one base piece by piece in liquid and put them to the bottom of the serving dish. Pour orange custard on top of that and sprinkle most of the candied fruits. Next dip and place second cake base on top of the orange custard and fruits. Pour chocolate custard on top of the cake layer. Whip cream, sweeten and spread on top just before serving. Sprinkle rest of the fruits and chocolate chips on to the very top of the dessert.






No comments:

Post a Comment

Bolo do caco - Pannuleipä Madeiralta

Recipe will repeat in english. Bataatti eroaa bataatista Olen törmännyt Suomessa ainoastaan oransseihin bataatteihin. Madeiralainen taikina ...