Monday, July 22, 2013

Retiisi-greippirouhelma lohen kera

Taannoin tapahtunutta: Tarkoitus oli saada aikaiseksi rouskuva ja kirpsakka kaveri lohelle. Rouhin muutaman retiisin pieniks, mutta sillain kivan kokoiseksi, että menee hampaan alla iisisti rouskahtaen. Rouheeseen heitin sekaan greipin hedelmälihaa, josta jätin kalvot pois. Ylijäämäkalvoista pusersin vielä viimeiset tiraukset mehua rouhekulhoon. Pöydällä oli puska basilikaa, joten sukelsin riipimään sieltä yrtit rouheen sekaan. Suolaa ja pippuria kevyesti, sillä tarkoitus oli vain vähän syventää makua. Sitten lusikalla pyöräytin sekaisin ja tyrkkäsin kulhon jääkaappiin tasaantumaan. Vasta tuntia, paria, myöhemmin laitoin lohifileen uuniin. Ajattelin keitellä lisäksi vielä kukkakaalia, mutta unohduin johonkin kunnes kello kilisi valmista kalaa. Siispä lautaselle vain lohta ja rouhelmaa, kävihän tuo niinnii. Hyvin kaveerasivat keskenään :) Seuraavana päivänä koko jälkeenjäänyt satsi rouhelmaa oli pinkkiä, södee! Maku ja rakenne oli tallella, eli ehkä tän vois tehdä niinkin paljon etukäteen, jos romanttisuus olis erityisesti tarpeen ja tiedossa.



Retiisi-greippirouhelma lohen kera

Tavoite: Rouskuva lisuke lohelle.

Ainekset:
retiisi
verigreippi
basilika, tuore
suola
pippuri
lohi

Määrät:
Viitisentoista retiisiä ja yksi verigreippi on hyvä satsi neljälle lautaselle. Jos lohi on fileenä, niin sitä pistelee poskeensa tässä perheessä yksi persoona parisataa grammaa. Eli neljälle hengelle semmonen kiloinen file, viitisentoista retiisiä ja yksi verigreippi. Puskasta kourallinen tuoretta basilikaa. Lisäksi suolaa ja pippuria.

Valmistus (hulttiotyyliin):
Huuhtaise retiisit. Rouhi retiisit. Pilko verigreippi kalvottomiksi palasiksi. Lykkää retiisirouhe ja verigreipinpalaset yhteen kulhoon suolan, pippurin ja tuoreen basilikan kanssa. Kulho menee jääkaappiin, kunnes on ruoka-aika. Kypsennä lohi. Tarjoile rouhelma lohen kanssa.

Valmistus (insinöörityyliin):
Väännä retiiseistä naatit irti ja huuhdo mullat pois. Leikkaa pois ruikuloin juuri ja paksuin kanta. Pistä retiisit leikaten viiteen viipaleesen ensin, sitten kasaan ja keinuvasti leikellen, ees sun taas, rouheeksi. Siirrä rouhe kulhoon. Ota verigreippi ja irroittele siitä hedelmäliha isoiksi, kalvottomiksi palasiksi. Yksi tapa on kuoria greippi kuten omena/ananas, ja sitten irroittaa lohkot veitsellä kalvon vierestä keskustaa kohden veistäen. Pistä palaset rouhekulhoon ja, mikäli käytännöllistä, purista ylijääneistä kalvoista mehut mukaan. Ota tuoretta basilikaa, ja leikkaa silpuksi rouhekulhoon. Lisää kulhoon vielä suolaa ja pippuria, maun mukaan mutta kevyesti, koska rouhelman tarkoitus ei ole olla varsinaisesti suolainen ruoka vaan sen kaveri. Sekoita muutamalla kapustan kiepsauksella, sekaisin mutta ei mössöksi. Laita kulho jääkaappiin, jotta maut tasaantuvat. Ota lohifile ja hiero pintaan suolaa. Kypsennä paistopussissa, uunin lämpö 175 C, puoli tuntia yleensä riittää, mutta paksu file saattaa tarvita viisi minuuttia lisää paistoaikaa. Tarjoa rouhelma lämpimän kalan kanssa.

No comments:

Post a Comment

Bolo do caco - Pannuleipä Madeiralta

Recipe will repeat in english. Bataatti eroaa bataatista Olen törmännyt Suomessa ainoastaan oransseihin bataatteihin. Madeiralainen taikina ...