Vähemmän: Joko harvemmin käytetty, tai määrältään vähäisempi suhteessa muihin.
Vähän: Harvoin tarpeellinen, tai hyvin vähäisiä määriä käytössä.
Herättele: Paista hetken aikaa, noin kolme minuuttia tai kunnes tuoksuu voimakkaasti, pelkässä rasvassa kovahkolla lämmöllä ennen muiden ainesten ja nesteen lisäämistä.
Hauduttele: Nämä mausteet lisätään ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa, mutta eivät tarvitse rasvassa herättelyä.
Viimeistele: Mukaan keitokseen viime hetkellä tai vasta tarjoiluastialle.
Paljon | Vähemmän | Vähän | Herättele | Hauduttele | Viimeistele | |
chili | x | x | ||||
fenkoli | x | x | ||||
hajupihka (eng. asafoetida) | x | x | ||||
inkivääri | x | x | ||||
jeera (eli juustokumina) | x | x | ||||
kaneli | x | x | ||||
korianteri, tuore | x | x | ||||
korianteri | x | x | ||||
kumina | x | x | ||||
kurkuma | x | x | ||||
laakerinlehti | x | x | ||||
lehtipersilja | x | x | ||||
mustapippuri | x | x | ||||
paprika | x | x | ||||
sarviapila (eng. fenugreek) | x | x | ||||
sinapinsiemen | x | x | ||||
valkosipuli | x | x | ||||
vihreä kardemumma | x | x |
Intialaiset mausteet
Tällaisilla mausteilla saa aikaiseksi intialaisen tyyppistä ruokaa. Mausteita tulee ruokaan tyypillisesti paljon. Siis paljon painossa ja tilavuudessa. Pari desiä sekoitettua maustemössöä riittää tsägällä neljän hengen kanapataan. Lista on pitkä ja osa mausteista vaikeammin saatavilla, mutta tärkeimmät eli ne mitä käytetään paljon, on nykyään jo helppo hankkia. Väittäisin jopa, että keittiön peruskalustoa.Peruscurrytahna:
kirkastettu voi eli ghee, tai ruokaöljyinkivääri, tuoretta tai murskana säilykepurkista
valkosipuli, tuoretta tai murskana säilykepurkista
chili, tuoretta tai murskana säilykepurkista tai kuivattuna lastuna tai jauheena
kurkuma, jauhetta
paprika, jauhetta
jeera, jauhetta
korianteri, siementä tai jauhetta
kaneli, jauhetta tai kuorta
kardemumma, jauhetta tai siemenkotia
Määrät:
Inkivääriä tulee yhtä paljon kuin valkosipulia. Chiliä maun mukaan. Kurkumaa, paprikaa, jeeraa ja korianteria pistetään saman verran toisiinsa nähden, mutta vähemmän kuin inkivääriä ja valkosipulia. Kanelia ja kardemummaa laitetaan kumpaakin vain vähän. Neljän hengen pääruokaan aloittaisin lykkäämällä pannulle 3 rkl inkiväärimurskaa, 3 rkl valkosipulimurskaa, 1 rkl chiliä, kurkumaa, paprikaa, jeeraa ja korianteria kutakin, ja viimeiseksi 1 tl sekä kanelia että kardemummaa. Vapaalla kädellä, silmämääräisesti, varioiden ja maun mukaan. Niin kuin aina. Ja rasvaa sen verta paljon, että mausteseos on tasaista ja kosteaa tahnaa.
Valmistus:
Kuumenna rasva pannulla. Laita siihen ensin valkosipuli, inkivääri, chili, kurkuma ja paprika. Paista pari, kolme minuuttia kunnes tuoksu on voimistunut. Varo polttamasta. Lisää sitten jeera, korianteri, kaneli ja kardemumma. Sekoita kunnolla sekaisin ja paista vielä minuutti. Käytä heti.
No comments:
Post a Comment