Thursday, April 3, 2014

Mausteet - tyyliin Intia

Paljon: Usein käytetty ja yleensä myös tilavuudessa paljon suhteessa muihin mukaan tuleviin mausteisiin.
Vähemmän: Joko harvemmin käytetty, tai määrältään vähäisempi suhteessa muihin.
Vähän: Harvoin tarpeellinen, tai hyvin vähäisiä määriä käytössä.
Herättele: Paista hetken aikaa, noin kolme minuuttia tai kunnes tuoksuu voimakkaasti, pelkässä rasvassa kovahkolla lämmöllä ennen muiden ainesten ja nesteen lisäämistä.
Hauduttele: Nämä mausteet lisätään ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa, mutta eivät tarvitse rasvassa herättelyä.
Viimeistele: Mukaan keitokseen viime hetkellä tai vasta tarjoiluastialle.


Paljon Vähemmän Vähän Herättele Hauduttele Viimeistele
chili x

x

fenkoli
x

x
hajupihka (eng. asafoetida)

x x

inkivääri x

x

jeera (eli juustokumina) x


x
kaneli

x
x
korianteri, tuore
x


x
korianteri x


x
kumina

x
x
kurkuma x

x

laakerinlehti

x
x
lehtipersilja

x

x
mustapippuri
x

x
paprika x

x

sarviapila (eng. fenugreek)

x x

sinapinsiemen
x
x

valkosipuli x

x

vihreä kardemumma
x

x

Intialaiset mausteet

Tällaisilla mausteilla saa aikaiseksi intialaisen tyyppistä ruokaa. Mausteita tulee ruokaan tyypillisesti paljon. Siis paljon painossa ja tilavuudessa. Pari desiä sekoitettua maustemössöä riittää tsägällä neljän hengen kanapataan. Lista on pitkä ja osa mausteista vaikeammin saatavilla, mutta tärkeimmät eli ne mitä käytetään paljon, on nykyään jo helppo hankkia. Väittäisin jopa, että keittiön peruskalustoa.


Peruscurrytahna:

kirkastettu voi eli ghee, tai ruokaöljy
inkivääri, tuoretta tai murskana säilykepurkista
valkosipuli, tuoretta tai murskana säilykepurkista
chili, tuoretta tai murskana säilykepurkista tai kuivattuna lastuna tai jauheena
kurkuma, jauhetta
paprika, jauhetta
jeera, jauhetta
korianteri, siementä tai jauhetta
kaneli, jauhetta tai kuorta
kardemumma, jauhetta tai siemenkotia

Määrät:
Inkivääriä tulee yhtä paljon kuin valkosipulia. Chiliä maun mukaan. Kurkumaa, paprikaa, jeeraa ja korianteria pistetään saman verran toisiinsa nähden, mutta vähemmän kuin inkivääriä ja valkosipulia. Kanelia ja kardemummaa laitetaan kumpaakin vain vähän. Neljän hengen pääruokaan aloittaisin lykkäämällä pannulle 3 rkl inkiväärimurskaa, 3 rkl valkosipulimurskaa, 1 rkl chiliä, kurkumaa, paprikaa, jeeraa ja korianteria kutakin, ja viimeiseksi 1 tl sekä kanelia että kardemummaa. Vapaalla kädellä, silmämääräisesti, varioiden ja maun mukaan. Niin kuin aina. Ja rasvaa sen verta paljon, että mausteseos on tasaista ja kosteaa tahnaa.

Valmistus:
Kuumenna rasva pannulla. Laita siihen ensin valkosipuli, inkivääri, chili, kurkuma ja paprika. Paista pari, kolme minuuttia kunnes tuoksu on voimistunut. Varo polttamasta. Lisää sitten jeera, korianteri, kaneli ja kardemumma. Sekoita kunnolla sekaisin ja paista vielä minuutti. Käytä heti.






No comments:

Post a Comment

Bolo do caco - Pannuleipä Madeiralta

Recipe will repeat in english. Bataatti eroaa bataatista Olen törmännyt Suomessa ainoastaan oransseihin bataatteihin. Madeiralainen taikina ...